(untitled) (Czech Journal of International Relations, 2003)
Pro Společenství zemí s portugalským jazykem (CPLP, založené v roce 1996) byl uplynulý rok historický. Summit, konaný v Brasilii ve dnech 31. 7.-1. 8. 2002, jednal nejen o zásadních politických, hospodářských, ale i o zdravotních a jazykových otázkách. Tím podnítil členské státy k prohloubení vzájemné solidarity. Také jednotlivé státy CPLP zaznamenaly významné události. Angola se po likvidaci Jonase Savimbiho dočkala míru po 41 letech války. Rekonstrukce zničené země a obnova jejího mezinárodněpolitického postavení mohou být urychleny v příznivém mezinárodním prostředí. Poměrně stabilní Mosambik však dokazuje, že ani delší čas míru (od roku 1994) nemusí řešit tradiční problémy, jakými jsou chudoba, nevýkonná ekonomika nebo minová pole. Guinea-Bissau zůstává záporným příkladem trvalé nestability, rozvratu a nekvalifikovaných vlád, které jsou hlavní brzdou mezinárodní kooperace v rámci CPLP, západní Afriky, Africké unie či OSN. Naopak ostrovní Kapverdská republika vybudovala na mírových tradicích úspěšný model rozvojové země, která i bez významných zdrojů stojí co do životní úrovně v čele africké "pětky" lusofonních zemí (PALOP), a to právě na základě rozvinutých mezinárodních styků. Takový model se zcela nepodařilo napodobit další ostrovní Republice Svatého Tomáše a Princova ostrova. Tam se nedostatečná podnikavost a rozvojová dynamika projevují stávkami a neklidem, nová premiérka však prosazuje rychlejší řešení místních problémů. Zásadní historický krok do mezinárodního společenství učinil Východní Timor, který 20. 5. 2002 vyhlásil nezávislost. Tento malý asijský stát byl nejprve v Brasilii přijat do CPLP , poté v New Yorku do OSN. Minimální zdroje velí nové republice budovat široké mezinárodní kontakty. Brazílie, hostitel summitu CPLP, se nestala motorem integračního seskupení, jak se původně očekávalo. Tento největší latinskoamerický stát narazil na závažné ekonomické a sociální limity, bilance Plánu Real ani osud regionální integrace MERCOSUR nejsou příznivé, což se ukázalo při prezidentských volbách. Proto se jako spiritus agens CPLP stále projevuje Portugalsko, jehož mezinárodní angažovanost, ochota kooperovat i posilovat tradiční kulturní, civilizační a jazykové vazby jsou příkladné.