(untitled) (Czech Journal of International Relations, 2001)
Od začátku roku 1990 se uskutečňuje transformace Bundeswehru. Po skončení studené války se mění nejen velikost obranných ozbrojených sil ve středu Evropy, ale lze sledovat i změnu současné role Bundeswehru v regionálním krizovém managementu v Evropě. Opravdu, ačkoli za uplynulé desetiletí německá bezpečnostní politika urazila obrovskou vzdálenost, nedostatky přetrvaly v organizaci a schopnosti Bundeswehru plně se vyrovnat se svými novými úkoly. Poznávání těchto problémů a nedůsledností v Bundeswehru by se mělo a mohlo změnit, protože rudo-zelená koalice potvrdila návrh rozpočtu výboru na vojenské síly. Výsledkem zmíněných úvah je program reforem, který předložil ministr obrany Scharping v roce 2000. Přitom hlavní cíl těchto reforem spočívá v modernizaci ozbrojených sil a ve zvýšení jejich operační kapacity v souvislosti s možnostmi budoucího evropského krizového managementu.