(untitled) (Czech Journal of International Relations, 2024)
Celé čtvrtstoletí dělí indický poloostrov od zatím poslední indicko-pákistánské války a od vzniku nového nezávislého státu Bangladéše. Toto období je dosud nejdelším časovým úsekem bez vyhrocené vojenské konfrontace po odchodu britské koloniální správy v roce 1947. Jde o pouhý klid před další bouří? Indie a Pákistán se po dosažení nezávislosti ocitly ve válečném stavu celkem třikrát (1948, 1965 a 1971). Zatímco během prvních dvou ozbrojených střetnutí si žádná ze zemí nemohla přisvojit palmu vojenského vítězství, v roce 1971 indická armáda donutila svého věčného rivala k bezpodmínečné kapitulaci. Politické důsledky konfliktu však tak jednoznačné nebyly. Cílem této studie je pokus o stručnou charakteristiku příčin, jež k němu vedly, jeho průběhu se zřetelem k aktivitě velmocí; o rekonstrukci následujících mírových jednání a o analýzu jejich dopadu na vývoj mezinárodních vztahů v jižní Asii.