(untitled) (Czech Journal of International Relations, 2024)
Následující stať je pokusem o stručný nástin vývoje menšinových práv v Německu za posledních 100 let. Předmětem výkladu není právní postavení etnických menšin a národnostních skupin přistěhovalých do Německa, tj. emigrantů nebo gastarbeiterů, nýbrž situace autochtonních menšin, jejichž "hostitelem" se v důsledku středověkých kolonizačních procesů stalo Německo. Přitom se výklad omezuje pouze na ty menšiny, které i dnes ještě se svými původně osídlenými oblastmi patří ke Spolkové republice Německo, jako jsou Lužičtí Srbové nebo Dánové a Frísové na severu a západě Šlesvicka. Postavení Poláků v Horním Slezsku a v Poznaňsku, Mazurů a Litevců ve Východním Prusku nebo Čechů v Kladské kotlině není zásadně předmětem následujícího výkladu, do něhož jsou však rovněž zahrnuta právní ustanovení týkající se těchto menšin, pokud rozhodujícím způsobem utvářela obraz menšinových práv v Německu.