(untitled) (Czech Journal of International Relations, 1995)
Kniha historika Françoise Fureta s názvem Minulost jedné iluze vyvolala velkou pozornost v kruzích francouzské inteligence, která v minulosti většinou tíhla k levici. Týdeník Le Nouvel Observateur věnoval počátkem března 1995 několik stránek rozhovoru svého šéfredaktora Jeana Daniela s historikem Furetem. Jde o velmi zajímavý materiál, který umožňuje lépe pochopit způsob, jak se francouzská inteligence dostávala ke komunismu a jak se dnes snaží s tímto dědictvím vyrovnat.