(untitled) (Czech Journal of International Relations, 1993)
Alexander Shtromas, nar. 1931 v Litvě, vystudoval univerzitu ve Vilniusu a v Moskvě. Pracoval v Litvě a v RSFSR postupně jako obhájce a v různých vědeckých a vědecko-pedagogických institucích právnického zaměření. Od počátku 70. let žil ve Velké Británii, kde působil postupně na univerzitách v Bradfordu, Salfordu. V USA se stal profesorem politických věd mj. na University of Chicago, v Hoover Institute on War, Revolution and Peace na Stanford University, v Boston College. V roce 1989 byl zvolen členem senátu univerzity Vytautase Velikého v Kaunasu. Kromě členství v řadě vědeckých společnosti byl prezidentem a viceprezidentem British Academy for World Peace, je autorem mnoha vědeckých prací, knih a článků, je členem několika redakčních rad. V současné době působí na Hillsdale College, Hillsdale, Michigan.