Jaderné odzbrojení – aktuální problém 21. století (Czech Journal of International Relations, 2024)
V posledním desetiletí došlo k pozitivním posunům v celosvětovém procesu odzbrojení i z hlediska zbraní hromadného ničení. V rámci realizace ustanovení Úmluvy o zákazu vývoje, výroby, hromadění zásob a použití chemických zbraní a jejich zničení probíhá likvidace stávajících arzenálů chemických zbraní. Je doko nčován verifikační protokol k Úmluvě o zákazu vývoje, výroby a hromadění zásob bakteriologických (biologických) a toxinových zbraní a o jejich zničení. V období po skončení studené války došlo též k výrazné redukci arzenálů jaderných zbraní. Přes pozitivní skutečnosti dosažené i v oblasti jaderného odzbrojení je zřejmé, že otázka jaderného odzbrojení nebude dořešena v dohledné době. Stále existují rozsáhlé jaderné arzenály hlavních jaderných mocností a dochází rovněž k dalšímu šíření jaderných zbraní v obla sti jižní Asie i v dalších světových regionech. Autoři této stati se podrobně zabývají současným stavem jaderného zbrojení a odzbrojení, mezinárodními ujednáními, institucemi a dokumenty v této oblasti, jakož i aktuálním stavem jaderné výzbroje v současném světě a možnostmi vývoje jaderného zbrojení v blízké perspektivě.