Stav a tendence vývoje světové ekonomiky (Czech Journal of International Relations, 2001)
Stať se zabývá ekonomicko-sociálním vývojem 90. let a novými jevy, které přinesla zejména jejich druhá polovina. Jde především o čtyři finanční a ekonomické krize (obě latinskoamerické, ruskou a asijskou), o modifikace hospodářského růstu, investičněkapitálového a obchodněpolitického klimatu. V kontextu dlouhodobých trendů vývoje světové ekonomiky se autor pokouší též o krátkodobou prognózu. Příčiny nestabilního vývoje spatřuje především v několikanásobném nárůstu spekulačního kapitálu, ve zrychlení jeho pohybů a v nepříliš adekvátní reakci mezinárodních finančních institucí. Dále autor shrnuje diskuzi o jejich reformě. Kromě toho stať přináší některé pohledy na důsledky křehkosti konjunktury, na růst světové chudo by a na diferenciaci v jednotlivých hlavních segmentech světové ekonomiky. Speciální pozornost je věnována evropskému centru "triády" světové ekonomiky a dlouhodobým trendům jejího vývoje.