Meze suverenity – dekonstrukce moderní dichotomie národního společenství a mezinárodní anarchie (Czech Journal of International Relations, 2000)
Jak napovídá již název stati, autor se v ní snaží otřást samozřejmostí dichotomie mezidemokratickým a mírumilovným „vnitřkem“ jednoho národního společenství a potenciálně násilnýma anarchickým „vnějškem“ vztahů mezi těmito společenstvími. Navzájem se vylučující definice toho,co je uvnitř, a toho, co je vně, nacházejí svůj výraz v protikladu teorie domácí a mezinárodní politiky.Stať začíná rozvedením kontrastu těchto dvou disciplin s ohledem na jejich protikladné ideologicképředpoklady v konzervativně-realistické a liberálně-idealistické tradici. Poté jsou nastíněny dvapokusy o kritickou analýzu moderní politické dichotomie, zpracované poststrukturalistickými autory– Robertem B. J. Walkerem a Richardem K. Ashleym.Náznaky dekonstrukce této dichotomie avant la lettre lze ovšem nalézt v klasickém i modernímpolitickém realismu, který proti liberálnímu idealismu zdůrazňuje prvky násilí a konfliktu i uvnitřpolitického společenství. Poststrukturalisté doplňují toto nasazení symetrickým zdůrazněním prvkůspolečenství na úrovni domněle anarchických mezinárodních vztahů. Vedle Walkera a Ashleyho knim patří také William E. Connolly, který se snaží tematizovat možnosti demokratické politiky, jež bypřekračovala územní hranice států a podemílala národní identity, a tím realizovala nomádský auniverzalistický potenciál procesů globalizace.Tyto „deteritorializující“ procesy ovšem nastolují také možnost reaktivního úpadku do novéhozakořeňováni a uzavírání, a tedy nebezpečí nového fundamentalismu a partikularismu. Strukturyustavované globalizací tak nejsou ve svých morálně-politických důsledcích o nic méně ambivalentnínež liberálně-demokratický národní stát ustavený v první fázi modernizace.