Vztahy Evropské unie k Izraeli (Czech Journal of International Relations, 2000)
Vztahy mezi Evropskou unií a Izraelem sahají až k počátkům Evropského hospodářskéhospolečenství (EHS). Izrael jako jeden z prvních uznal Společenství jako subjekt mezinárodního práva,přičemž si byl již velmi brzy vědom jeho vzrůstajícího hospodářského a politického významu. Vsoučasnosti jsou vzájemné vztahy založeny na podobné kultuře, která je dána složením obyvatelstvaa dějinami Izraele, vysokým stupněm rozvoje tohoto státu, vysokou kvalifikaci jeho pracovních sil,stejně jako technologickými možnostmi, které Izrael nabízí.V oblasti obchodních a tarifních ústupků uzavřené dohody předpokládají širší reciprocitu neždohody Evropské unie s jinými státy Středomoří, které jsou ekonomicky méně rozvinuté. Zároveňvšak přesahují rámec pouhé hospodářské spolupráce a otevírají větší perspektivy pro rozsáhloukooperaci především v oblasti špičkových technologií.Autor se ve své stati nejprve podrobně zabývá obchodně-politickým vývojem vzájemných vztahůEvropské unie a Izraele. Konkrétně jde o obchodní dohodu ze 4. června 1964, o první preferenčnídohodu z 29. června 1970, o druhou preferenční dohodu z 11. května 1975, o dodatkové a finančníprotokoly přijaté od roku 1977 a o asociační dohodu z 20. listopadu 1995. Kromě toho věnujepozornost i vztahům Izraele k Evropskému sdružení volného obchodu.V další částí své stati se pak autor zamýšlí nad otázkou perspektivy plného členství Izraele vEvropské unii a na závěr si všímá politické a hospodářské pozice Evropské unie ke středomořskýmstátům jako celku, mezi nimiž právě Izrael má zvláštní postavení.