Úsilí o kontrolu zákazu biologických zbraní pokračuje (Czech Journal of International Relations, 2001)
Otázka zákazu biologických a toxinových zbraní se opět stala aktuální počátkem 90. let po skončení druhé války v Perském zálivu. I když v tomto konfliktu nebyly biologické zbraně použity, speciální inspekce OSN po skončení této války prokázaly, že se Irák nacházel v pokročilém stadiu vývoje biologických zbraní. Úmluva o zákazu vývoje, výroby a hromadění zásob bakteriologických (biologických) a toxinových zbraní a o jejich zničení byla podepsána již 10. dubna 1972 a v platnost vstoupila 26. března 1975. Přesto, že tato úmluva je v platnosti již více než čtvrt století, její nedokonalost nutí k dopracování mechanismů, které by v budoucnosti vyloučily riziko použití biologických zbraní. Z politických důvodů je považováno za neúnosné Úmluvu o zákazu vývoje, výroby a hromadění zásob bakteriologických (biologických) a toxinových zbraní a o jejich zničení změnit, anebo ji kolektivně zrušit. Proto bylo doporučeno vypracovat verifikační protokol k této úmluvě, který bude akceptovat současné výsledky vědy a techniky a současně odstraní její nedostatky. Úsilí o dopracování verifikačního protokolu pokračuje.