Německý faktor a současná československá krize (Czech Journal of International Relations, 1992)
Václav Kural, nar. 1928, doktor filozofických věd. Po porážce pražského jara pracoval mimo obor ve vodních zdrojích. Od roku 1991 pracuje v Ústavu mezinárodních vztahů. Zabývá se německou otázkou, vztahy Čechů a Němců v období 1918-1945. Dále vykonává funkci místopředsedy Vládní komise pro analýzu událostí let 1967-1970.