Linguistically Mixed Areas and Politico-Territorial Structure of Europe (Czech Journal of International Relations, 2024)
V letech 1949-1989 byla politická mapa Evropy z tradičního pohledu národních států v podstatě neměnná. Nezávislost během těchto čtyřiceti letech získal pouze jeden stát - Malta v roce 1964. A hranice mezi státy se nijak neposouvaly. Jedinou výjimkou bylo rozdělení Svobodného úzenú terstského v roce 1954 mezi Itálii a Jugoslávii. Tuto stabilitu narušil teprve pád berlínské zdi v roce 1989. Politická mapa Evropy se začala podstatně měnit. Vznikly nové národní státy a zároveň začaly být i na politické mapě viditelné proměny, které narušovaly tradiční strukturu Evropy jako seskupení národních států. Tyto procesy přicházely jak na nadnárodní úrovni (evropská integrace), tak na subnárodní úrovni (regionalismus). Následující stať se bude proto snažit odpovědět na otázku, jak tyto politickogeografické změny na mapě Evropy ovlivňují existenci jazykově smíšených oblastí našeho kontinentu.