Reform Processes in the UN (Czech Journal of International Relations, 2024)
Na úvod je nutné uvést, že následující stať nevyjadřuje nutně postoje české vlády, ale že jde o mé osobní názory. Jsou výsledkem mých úvah v průběhu mého více než tříletého působení jakožto český stálý představitel v OSN. Během této doby pracovala má delegace po dva roky v Radě bezpečnosti OSN, v lednu 1996 jsem byl zvolen místopředsedou Hospodářské a sociální rady a byl jsem aktivní v několika z pracovních skupin zabývajících se reformou OSN. Následující stať je spíše úvahou bývalého akademika, někdejšího politologa, tzn. člověka nevybaveného posledními teoriemi a hantýrkou, než diplomata. A proto se obávám, že některé poznámky mohou být nediplomaticky ostré.