Czech-Russian Relations in the Context of Russia's Policy in Central Europe (Czech Journal of International Relations, 2024)
Vzťahy s Ruskom patrili na Slovensku v minulom roku k najfrekventovanejším témam a podfa všetkého nebude tomu inak ani v roku 1997. Bohužiaf, na Slovensku sa nediskutuje o Rusku iba v súvislosti s jeho odmietavým postojom k procesu rozširovania NATO, čo sa priamo dotýka strategických a dlhodobých záujmov SR. Špecifikom slovenskej "ruskej" diskusie, v porovnaní s našimi stredoeurópskymi susedmi, je skutočnosť, že sa diskutuje ovefa viac o vývoji našich vzájomných ekonomických vzťahov. I čo sa týka ekonomickej diskusie, rozdiel spočíva v tom, že diskusiu vedú nielen podnikatelia, ktorí majú záujem presadiť s a na ruskom trhu, čo je absolútne prirodzené, ale Rusku patrí jedno z najvýznamnejších miest v aktuálnej i dlhodobej politicko-ekonomickej stratégii slovenskej vlády. Ako "zretel'ne" vysvitlo v priebehu roku 1996, Rusko sa stalo "kfúčovým" obchodným partnerom Slovenska. Podfa vyjadrenia P. Staneka, ekonomického poradcu premiéra, "obchod s Ruskom je kl"účom k slovenskej prosperite " a podl'a bývalého ministra hospodárstva J. Duckého, určíte kompetentného v danej veci, "dokonca sme závislí od Ruska viac, ako pred rokom 1989 ... (?) ".V čorn teda spočíva spomínaná "kfúčovosť" Ruska pre slovenskú prosperitu, respektíve "závislosť"? Dúfajme, že stále je reč iba o ekonomickej závislosti Slovenska od Ruska, hoci ani toto konštatovanie nie je vobec potešitefným zistením po štyroch rokoch existencie nezávislého Slovenska.