Minulost jedné iluze (Czech Journal of International Relations, 1995)
Kniha historika Françoise Fureta s názvem Minulost jedné iluze vyvolala velkou pozornost v kruzíchfrancouzské inteligence, která v minulosti většinou tíhla k levici. Týdeník Le Nouvel Observateurvěnoval počátkem března 1995 několik stránek rozhovoru svého šéfredaktora Jeana Daniela shistorikem Furetem. Jde o velmi zajímavý materiál, který umožňuje lépe pochopit způsob, jak sefrancouzská inteligence dostávala ke komunismu a jak se dnes snaží s tímto dědictvím vyrovnat.