Korejská republika a možnosti její spolupráce se zeměmi pacifické oblast (Czech Journal of International Relations, 1995)
nar. 1938, vystudoval Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy. V roce 1971 byl z univerzityvyhozen. Odroku 1990 vyučuje politologii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Je členem redakční radyčasopisu Mezinárodní vztahy.