Petr Sedláček: Zapojení České republiky do mezinárodního úsilí o posílení globální měnové a finanční stability. (Czech Journal of International Relations, 2021)
Po celou historii se mezinárodní společenství snaží posílit globální měnovou a finanční stabilitu. Předkládaná publikace ukazuje, jakým způsobem se Česká republika podílela a podílí na tomto mezinárodním úsilí v oblasti globální governance, mezinárodního dohledu MMF, kurzů a kurzových režimů, řízení kapitálových toků a globální sítě finanční záchrany. V oblasti mezinárodních měn je pozornost věnována především problematice přijetí eura. Autor též ukazuje naši participaci při posilování důvěryhodnosti a stability finančního systému, včetně našeho zapojení do mezinárodní spolupráce. Autor je bývalým členem ČNB, kde se zabýval problematikou MMF a SB. Participoval v rámci EU jako alternát zástupce ČNB na jednáních podvýboru EFC pro otázky MMF (SCIMF) a působil též řadu let v expertní komisi podvýboru pro zahraniční záležitosti ECB. Publikace je určená nejen studentům vysokých škol, pracovníkům státní správy a představitelům finančního sektoru, ale také všem, kteří hledají souvislosti mezinárodních reformních opatření a přístupu ČR.