František X. Halas: Fenomén Vatikán. Idea, dějiny a současnost papežství, diplomacie Svatého otce, České země a Vatikán. (Czech Journal of International Relations, 2005)
František X. Halas: Fenomén Vatikán. Idea, dějiny a současnost papežství, diplomacie Svatého otce, České země a Vatikán. 1. vydání. Brno: Centrum pro studium demokracie a kultury, 2004, 759 stran, ISBN 80-7325-034-9.